Wykonanie
Biscotti to wyśmienite, ciągliwe włoskie
ciasteczka. Swoją nazwę, a także ciągliwość, zawdzieczają podwójnemu pieczeniu: bi (podwójnie) oraz cotti (pieczony).
Ciasteczka prato pochodzą z miasteczka prato, leżącego nieopodal Florencji. Tradycyjnie podaje się je z vin santo (świętym
winem), do moczenia.Składniki (około 24
ciasteczek):200 g całych, nieblanszowanych
migdałów300 g
mąki pszennej100 g
cukru3 duże
jajka, lekko ubite1
białko, lekko ubite1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
aromatu waniliowego
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Papierem do pieczenia wykładamy 3 blachy.
Migdały wysypujemy na blachę i prażymy w nagrzanym piekarniku przez 5 do 7 minut na złoty kolor. 1/3
migdałów drobno siekamy w robocie kuchennym. Pozostałą część
migdałów grubo siekamy ręcznie, zostawiając dość duże kawałki.W dużej misce mice mieszamy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną i
sól. Dodajemy ubite
jajka i aromat. Całość ubijamy mikserem, aż ciasto będzie dobrze wymieszane i gęste. Odstawiamy je na 5 minut, po czym ugniatamy przez kolejne 3 minuty, mieszając ciasto z
migdałami (zarówno zmielonymi, jak i posiekanymi).Uzyskaną masę dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy każdą na długi wałek o średnicy około 2,5 cm. Każdy wałek układamy na jednej z przygotowanych blach. Lekko spłaszczamy każdy wałek i smarujemy z wierzchu rozmąconym
białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.Przekładamy wałki na deskę do krojenia i kroimy na wałki grubości 2,5 cm. Układamy
ciasteczka na dwóch pozostałych blachach i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż zrobią się kruche i złote.