Wykonanie
Dziś zrobiłam pyszny sernik z
kakao.Wszyscy, którzy widzą go pierwszy raz myślą, że jest z
makiem. W smaku pyszny, uwielbiam go!
Składniki na ciemne ciasto:2
jajka0,5 szkl.
mąki pszennej0,5 szkl.
cukru7 dkg miękkiego
masła3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakaoCałe
jajka ubić z
cukrem, dodać
masło, po chwili
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Na koniec
kakao.Przepis ten jest na podłużną blaszkę.
Ja jednak z reguły robię go na zwykłej dużej (na tej ciasto zbyt szybko znika) dodając do podanej ilości składników jeszcze połowę, np. zamiast 2 jaj biorę 3, 0,5 szkl.
cukru to 0,75 itd.Wykładamy wyrobione ciasto na blachę i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu przekroić na dwa placki.Masa serowa:70 dkg
białego sera1 kostka
masła roślinnegozapach migdałowy6 jaj1,5 szkl.
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejSer należy zmielić. Oddzielić
żółtka od
białek i
żółtka ubić z
cukrem aż uzyskamy jasną masę. Dodać
masło i dalej miksować. Dodać
ser,
mąkę ziemniaczaną i
zapach migdałowy ciągle miksując.Oddzielnie ubić pianę z
białek. Zmiksowane ciasto delikatnie połączyć (najlepiej drewnianą łyżką) z pianą z
białek.Wystygnięty ciemny placek wyłożyć na spód blaszki, w której się piekł. Na to wyłożyć połowę masy serowej.
Potem położyć znów ciemny placek i resztę masy serowej.Piec ok 1 godz. "tak aby nabrał koloru" w 180 stopniach.Smacznego!