Wykonanie
Czasem lubię przenieść się do czasów dzieciństwa, kiedy beztroska wygrywała z obowiązkami.Moja mama każdego dnia gotowała mi pyszną
kaszkę manną. Zawsze zjadałam ją ze smakiem. Tak zostało mi do dziś.W dzisiejszych czasach niewielu dorosłych spożywa
kaszkę, pomimo, że posiadają dużo wartości odżywczych. Bez
oporów może ona konkurować z
makaronami,
ziemniakami i
ryżem. panuje wśród nas przekonanie, że
kaszka dobra jest dla maluchów, a ty nic bardziej mylnego. Można z niej zrobić pyszne dania.Dziś przedstawię wam najprostszy sposób na
kaszkę. Zamiast kupować smakowej, bogatej w konserwanty
kaszki można taką zrobić samemu.Składniki:Garść
malin,2 łyżki
cukru,4 łyżki
kaszy manny,350 ml
mleka.
Maliny umyć, osuszyć i wymieszać z kilkoma łyżkami
cukru (
cukier wg uznania, w zależności czy ktoś lubi bardzo słodkie czy nie).Kiedy
owoce zaczną puszczać sok, przetrzeć je przez sitko. Powstały płyn zagotować z
mlekiem. Gdy doprowadzimy go do wrzenia wsypać
kaszę i intensywnie mieszać. Zmniejszyć ogień i gotować ok 5 minut.
Kaszka lubi się przypalać jeśli nie będziemy jej często mieszać. Spróbować, czy jest wystarczająco słodka, jeśli trzeba dosłodzićPrzełożyć na talerz i udekorować kilkoma
malinami lub listkiem
mięty.