ßßß Cookit - przepis na Koktajl nr 1

Koktajl nr 1

nazwa

Wykonanie

Lato w pełni. Czas urlopów - u mnie również.
Moje odżywanie się do dnia dzisiejszego nie było zbyt rozsądne. Często pizza, chipsy, coca-cola na porządku dziennym.
Wstyd!
Kiedy odzywał się mój rozsądek "ej, a może zjadłabyś coś zdrowego?" szybko starałam się go zagłuszyć.
Tłumaczyłam sobie, że jak wypiję jogurt lub zjem jabłko to zbawię świat. Niestety w ten sposób przybyłam na wadze, cera mi zszarzała, włosy wychodzą garściami.
DOŚĆ!
Dzisiaj odezwałam się ja, nie tylko mój rozsądek.
Mam urlop, dużo czasu (może nie zupełnie, ale więcej niż gdy pracuję), postanowiłam więc o sobie zadbać.
Czas zrobić coś dobrego dla ciała i duszy.
Jeszcze żeby było szybko - myślałam.
Przeszperałam Internet w poszukiwaniu czegoś smacznego. Wiele razy natknęłam się na pyszny napój z natką pietruszki. Wybrałam się więc na wędrówkę do ogródka. Zerwałam kilka gałązek tego wspaniałego warzywa. Ale co dalej? W domu miałam tylko kilka bananów i zerwane wczesnym rankiem jagody. Leń wszedł mi na plecy wraz z początkiem tygodnia więc o wyjściu do sklepu nie było mowy.
Ale koktajl powstał. Muszę wam przyznać, że nawet smaczny. Lubię smak pietruszki, więc może dlatego. Nie polecam osobom, które nie tolerują zapachu i smaku tego warzywa.
Natka pietruszki - ma właściwości antyseptyczne. (Antyseptyka - postępowanie odkażające, którego celem jest zniszczenie drobnoustrojów znajdujących się w zakażonych ranach, błonach śluzowych czy skórze). Natka zawiera ogromną ilość jakże cennych dla naszego organizmu minerałów wpływających korzystnie na zdrowie (fosfor, potas, fluor, magnez, wapń, żelazo...). To zielone bogactwo zawiera witaminę C oraz karoten, chroniący organizm przed wolnymi rodnikami. I tak o natce można pisać wiele i jeszcze więcej... Także korzystajmy z niej!
Banany - należą do najpopularniejszych owoców południowych. Zawierają potas, magnez, witaminę C. Są źródłem błonnika i cukrów prostych, które zapewniają szybki zastrzyk energii.
Ciekawostka:
Niektórzy pewnie nie wiedzą, ale czarna lub ciemnobrązowa skórka banana wcale nie oznacza, że jest on niedobry czy gnije. To znak pełnej dojrzałości owocu.
Jagody - "wspomaga leczenie wielu chorób" - grzmi google. Jednak wujek google ma sporo racji. Ja pamiętam je z dzieciństwa. Gdy dopadał mnie ból brzucha lub biegunka, babcia spieszyła z pomocą. Oczywiście leczyła mnie jagodami. W późniejszym czasie dowiedziałam się, że to one uszczelniają błony śluzowe żołądka, spowalniają ruchy robaczkowe jelit (cokolwiek to wtedy znaczyło), neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii, wychwytują z organizmu toksyny. Zawierają przeciwutleniacze i podobnie jak natka chronią nas przed wolnymi rodnikami. Jagody przeciwdziałają anemii. Żelazo wraz z tzw. mirtyliną wzmacnia naczynia krwionośne. Także jedzmy jagody garściami :)
Zmiksowałam garść natki pietruszki, jednego banana i mała szklankę jagód. Dodałam kilka łyżek jogurtu naturalnego. Myślałam, że będę musiała dosłodzić, jednak ku mojemu zaskoczeniu smakowało bez cukru.
Smacznego!
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/07/koktajle.html