Wykonanie
Zostają Wam czasami
białka z jajek? No właśnie... Ostatnio wyciągnąwszy pełen ich słoik z lodówki spontanicznie upiekłam to ciasto. Tak 'na oko'. I przyznam szczerze, że wychodzi rewelacyjnie wilgotne i puszyste. Szybkie w przygotowaniu, tanie, a po jednym kawałku ciężko nie wziąć kolejnego...Składniki-400 g
mąki-7
białek-240 g
cukru-1 szkl.
oliwy-3/4 szkl.
mleka-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1-2 łyżki
kakao-opcjonalne - dla uroznaicenia do środka można wrzucić np.
bakalie czy
skórkę pomarańczowąPrzygotowanie
Białka utrzeć z
cukrem, dodać
oliwę,
mleko. Miksując powoli dodawać
mąkę i
proszek do pieczenia. W tym momencie można wrzucić
bakalie i dokładnie całość wymieszać. Blachę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę masy. Do drugiej połowy wsypać
kakao. Zmiksować. Wlać do białej masy, można delikatnie zamieszać. Piec w temp. 180st przez godzinę.



Smacznego :-)