ßßß Cookit - przepis na Piegusek

Piegusek

nazwa

Wykonanie

Znowu mam za mało czasu i za dużo rzeczy, które chciałabym zrobić. Wciąż się spóźniam, czasami nie piekę wcale, a czasami siedzę w kuchni do późna. Dzisiaj w lodówce znalazłam cały słoik białek, a białka oznaczają pieguska. Zawsze robiła go moja mama, dzisiaj sama postanowiłam spróbować :)
Ten tydzień będzie bardzo intensywny i już nie mogę się doczekać czwartku, ale o tym opowiem później. Będzie dużo pieczenia i mam nadzieję dużo uśmiechów.
Na podstawie przepisu z książeczki "Wypieki Domowe" I. Fąberek, K. Osmycka
★ Piegusek ★
Składniki:
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. oliwy
1/2 szkl. letniego mleka
3 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 szkl. maku
1 łyżka skórki pomarańczowej
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie mieszając łopatką, na zmianę dodawać mleko, mąkę z proszkiem i oliwę. Na końcu wsypać mak, skórkę pomarańczową i dodać aromat.
Piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 °C (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowe).
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/11/piegusek.html