Wykonanie

Znowu mam za mało czasu i za dużo rzeczy, które chciałabym zrobić. Wciąż się spóźniam, czasami nie piekę wcale, a czasami
siedzę w kuchni do późna. Dzisiaj w lodówce znalazłam cały słoik
białek, a
białka oznaczają pieguska. Zawsze robiła go moja mama, dzisiaj sama postanowiłam spróbować :)Ten tydzień będzie bardzo intensywny i już nie
mogę się doczekać czwartku, ale o tym opowiem później. Będzie dużo pieczenia i mam nadzieję dużo uśmiechów.Na podstawie przepisu z książeczki "Wypieki Domowe" I. Fąberek, K. Osmycka★ Piegusek ★Składniki:1 szkl.
białek1 szkl.
cukru3/4 szkl.
oliwy1/2 szkl. letniego
mleka3 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu migdałowego1 szkl.
maku1 łyżka
skórki pomarańczowejBiałka ubić z
cukrem na sztywną pianę. Następnie mieszając
łopatką, na zmianę dodawać
mleko,
mąkę z proszkiem i
oliwę. Na końcu wsypać
mak,
skórkę pomarańczową i dodać aromat.Piec przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 °C (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest już gotowe).