ßßß Cookit - przepis na Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem

Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.
Składniki
-2 szkl. mąki gryczanej
-1 jajko
-1 szkl. mleka
-garść ulubionych ziół
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok 4-5 łyżek oleju (ja użyłam tego z tuńczyka)
-puszka tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam tuńczyka w oliwie z oliwek firmy Callipo)
-kostka twarogu
Przygotowanie
Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku. Tuńczyka pokroić w kawałki.
Suche składniki ciasta (łącznie z ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce twarogu i kwałku tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.
Smacznego :-)
Źródło:http://zielonakuchnia.blogspot.com/2013/03/gryczane-muffinki-z-tunczykiem-i.html