Wykonanie
Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte
śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego
tuńczyka i
biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z
kubkiem zupy :-)
Twaróg można równie dobrze zamienić na
ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej wyrazisty.Składniki-2 szkl.
mąki gryczanej-1
jajko-1 szkl.
mleka-garść ulubionych
ziół-1/2 łyżeczki
soli-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-ok 4-5 łyżek
oleju (ja użyłam tego z
tuńczyka)-puszka
tuńczyka w oleju (Do przygotowania tych muffinków użyłam
tuńczyka w
oliwie z oliwek firmy Callipo)-kostka
twaroguPrzygotowanie
Twaróg przełożyć do miseczki, pognieść widelcem, przyprawić do smaku.
Tuńczyka pokroić w kawałki.Suche składniki ciasta (łącznie z
ziołami) wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Całość połączyć i wymieszać. Do blachy wyłożonej papilotkami wlewać po 1 łyżce ciasta. Na wierzch kłaść po łyżeczce
twarogu i kwałku
tuńczyka. Przykrywać drugą łyżką ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 30 minut.


Smacznego :-)