Wykonanie
Za oknem wiosna rozhulała się na całego, a co za tym idzie święty czas na coś zielonego :) Dzisiaj będzie to zupa-krem z
brokuł z przepisu mojej kumpeli ze studiów
Kamci (pozdrawiam i buziaki przesyłam). Zupa jak zawsze jest
banalna, mamy tylko jeden problem - BLENDER. Jest to niezbędne narzędzie do jej przyrządzenia. Wiem, że nie każdy student go posiada (my też go mamy jakimś fuksem, nawet nie wiemy czyj jest :P), więc albo się w niego zaopatrzycie, albo zrobicie po przyjeździe do domu, gdzie zapewne mama ma coś do blendowania :) Do rzeczy:
Składniki (na dwie porządne porcje):- 1 duży
brokuł; 2,99 zł- 2 średnie
marchewki; 0,50 zł- 2 małe
ziemniaki; 0,30 zł-
kostka rosołowa drobiowa; 0,50 zł- ok. 0,5l
wody-
sól i
pieprz- łyżka
jogurtu naturalnego do smaku; 0,05 złKoszt: ok. 4 , 35 złCzas przygotowania: 30 minPrzygotowanie:1. Do ok. pół litra gorącej
wody wrzucamy
kostkę rosołową, czekamy aż całkowicie się rozpuści.2. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, plasterki,
ziemniaki i
marchewkę.3.
Brokuł rozdzielamy na różyczki, łodygę odkrawamy i wyrzucamy.
4. Wszystko razem wrzucamy do gotującego się
bulionu.
5. Gotujemy przez ok. 20 min, aż warzywa całkowicie zmiękną.6. Tak ugotowaną zupkę, miksujemy blenderem na zieloną i aksamitną papkę. Jeżeli byłaby za gęsta można dolać troszkę gorącej
wody lub
bulionu.7. Na koniec gotową zupkę dekorujemy na talerzu kleksem
jogurtu naturalnego (można tez dodać grzanki usmażone na
oliwie z oliwek, jak kto lubi).8. Pożywny obiad gotowy !!
Smacznego !! :)Zdjęcia :
Magda