Wykonanie
Musimy się Wam przyznać, że długo unikałyśmy
brukselki, zawsze kojarzyła nam się ona z mdłym, rozmoczonym warzywem bez smaku. Tym czasem okazuje się, że odpowiednio ugotowana, w towarzystwie
szynki parmeńskiej (tylko kilku plasterków, mają dodać smaku, nie tuczyć) smakuje wyśmienicie. My postanowiłyśmy połączyć ją z kotlecikami z równie zdrowej
kaszy gryczanej. Taki obiad będzie nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy.
Brukselka zawiera dużo witamin, natomiast o wartościach odżywczych
kaszy nie musimy już chyba Wam przypominać:-)

Składniki:- tacka
brukselki- 2 - 3 plasterki
szynki parmeńskiej- odrobina
oliwyDo kotletów:- szklanka
kaszy gryczanej- pół szklanki
czerwonej soczewicy (
soczewica połączona z
kaszą mogą zastąpić
mięsne białko)- pół pęczka
natki pietruszki- 2
jajka- 50 g startego
cheddaru-
pieprz ziołowy,
sól,
curry do smaku- pół łyżeczki
papryk słodkiej w proszkuSposób przygotowania:1.
Brukselkę gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie.2. Jak będzie miękka, najpierw na
oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę
szynka parmeńska, następnie dodajemy
brukselkę i smażymy około minuty dokładnie mieszając.3.
Kaszę i
soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.4.
Potem łączymy je w misce, dodając posiekana
natkę,
jajka, starty
cheddar oraz
przyprawy.5. Na koniec kotleciki smażymy na rozgrzanym
oleju. (Można je wcześniej podsmażyć, a
potem podgrzać w piekarniku).6. Podajemy tak jak na zdjęciu.

Smacznego!