Wykonanie
To przepyszne danie, wygląda bardzo spektakularnie i może stać się atrakcją każdego świątecznego obiadu i kolacji. Wymaga trochę pracy, ale jest tego warta. Przepis na tą roladę zaczerpnęłyśmy z książki Nigelli Lawson - Nigella świątecznie. Ta publikacja to prawdziwe kompendium świątecznych przepisów i porad. Naszym zdaniem powinna się znaleźć, w każdym domu.

Składniki:- 600 g
schabu wieprzowego- 400 g
boczku połowa na farsz, połowa do obłożenia na zewnątrz- 200 g
suszonej żurawiny- 1 duża
cebula-
sól-
pieprz- ząbek
czosnku-
gałka muszkatołowa-
imbir mielonySposób przygotowania:1. Dzień przed
mięso obficie solimy,
pieprzymy i wkładamy ząbki
czosnku.2. Następnego dnia zaczynamy od przygotowania farszu.
Boczek i
cebule kroimy w kostkę podsmażamy wraz z
żurawiną. Farsz przyprawiamy szczyptą:
soli,
pieprzy,
gałki muszkatołowej i
imbiru.3.
Potem wykładamy blachę papierem do pieczenia. Na papierze układamy
nitki, którymi
potem zwiążemy roladę. Następnie na nitkach układamy plastry
boczku, tak jak na zdjęciu.

2. Na
boczek kładziemy rozkrojone
mięso, na
mięso nakładamy farsz.

3. Zwijamy
mięso w formę rolady i związujemy nitkami, by rolada nierozpadła się podczas pieczenia. Do blachy wlewamy pół szklanki
wody. Pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia przynajmniej raz polewamy całe
mięso.

Smacznego!