Wykonanie
Do niedawna myślałam, że
moda na jedzenie dyni przyszła do Polski z
krajów anglosaskich, tym większe było moje zaskoczenie gdy moja babcia zaczęła mi opowiadać jak jej matka przygotowywała
przetwory z dyni, placki z dyni, czy zupy. Niedługo część z tych rodzinnych przepisów znajdziecie na blogu, gdyż zamierzamy je odtworzyć. Dzisiaj natomiast chcę podzielić się z
Wami moim autorskim przepisem na zdrowe muffiny
dyniowe. Wypieki z dyni o tej
porze roku goszczą w kawiarniach, na blogach, w telewizji, dosłownie wszędzie. Wszystko to zainspirowała mnie do stworzenia mojej własnej wersji muffinków
dyniowych. Do ch pieczenia użyłam
mąki razowej i
gorzkiej czekolady, gdyż ma być to tzw. zdrowy deser:-) Muffinki wyszły tak smaczne, że połowa została zjedzona jeszcze na gorąco. Zapraszam do wypróbowania przepisu i zachęcam do podpytywania babć i cioć o rodzinne receptury, szkoda by polska kuchnia, dużo bogatsza niż na pierwszy rzut oka się wydaje, wymarła wraz z nimi.

Porcja na 12 muffinków średniej wielkościSkładniki:- 250 g dyni (1/3 małej dyni odmiany hakkaido)- szklanka
brązowego cukru- pół szklanki
mąki razowej- pół szklanki
mąki pszennej- 2/3 tabliczki
gorzkiej czekolady- 2/3 szklanki
oleju z pestek
winogron- 2
jajka- 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1.
Dynię obieramy i ścieramy na tarce.2. Następnie dodajemy do niej
mąkę,
cukier,
olej,
jajka,
proszek do pieczenia i
czekoladę. Mieszamy dokładnie łyżką.3. Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek.4. Muffinki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!