Wykonanie
Tiramisu niekwestionowanie kojarzy nam się z domem rodzinnym, bowiem jest to ulubiony deser naszych rodziców. Dlatego też często gdy mamy ochotę zrobić im jakąś miłą, aczkolwiek niewielką niespodziankę przygotowujemy ten deser. W ten weekend były imieniny naszej mamy dlatego też postanowiłyśmy przygotować tiramisu wzbogacone
malinami prosto z ogrodu. Naszym zdaniem niewielka ilość krzewów
owocowych w przydomowym ogrodzie, wystarczająca na zaspokojenie potrzeb domowników, jest świetnym pomysłem. Nie ma to jak zjeść prosto z krzaczka
świeże borówki amerykańskie,
maliny (czy też po raz pierwszy w naszym ogrodzie)
brzoskwinię. A co wy myślicie o niewielkim ogródki z własnymi
owocami np. malinami??
Porcja dla 5 osóbSkładniki potrzebne do tiramisu:-60 ml
likieru pomarańczowego (1/4 szklanki)-1 opakowanie
sera mascarpone (500g)-75 g
cukru (1/3 szklanki)-2
jajka-pudełko
biszkoptów typu kocie języczki-1 filiżanka zaparzonej czarnej
kawy-ok 45 g startej na drobne wiórki
gorzkiej czekolady-500 g świeżych
malinSposób przygotowania:1. Parzymy filiżankę dobrej, raczej mocnej
kawy, do której dodajemy ok. 2 łyżeczki
likieru pomarańczowego.2. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej dodajemy
białko, a do drugiej
żółtka z rozdzielanych
jajek.3.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.4. Do drugiej miski z
żółtkiem, dodajemy
cukier i dolewamy
likier. Wszystko mieszamy przez ok. 30 sekund mikserem.5. Następnie miksujemy naszą masę z
żółtek,
cukru i
likieru, stopniowo dokładając do niej
serek mascarpone. Miksujemy do czasu uzyskania gładkiej, gęstej, jednolitej masy.
6. Do naszej masy dokładamy ubite wcześniej
białko, mieszamy łyżką całość aż wszystko się połączy.7.Przygotowujemy pucharki, jeśli ich nie mamy możemy użyć ozdobnych miseczek do deserów lub dużej szklanej formy do pieczenia.8. Na dno każdego z pucharków kładziemy ok. 6
malin. Następnie na to kładziemy po 1 łyżce przygotowanej masy tiramisu.9. Następnie kładziemy na to dwie połówki zwilżonych 1 łyżeczką
kawy biszkoptów.10.
Biszkopty pokrywamy kolejnymi dwoma łyżkami tiramisu.11. Znowu pokrywamy warstwą
biszkoptów polanych łyżeczką
kawy, a na to kładziemy kolejną warstwę masy, która powinna wypełnić wysokość naszego pucharku.12. Tiramisu wkładamy do chłodziarki na ok. 12 godzin aby masa stężała i utworzyła piękną, kremową konsystencję.
13. Na gotowe już tiramisu kładziemy warstwę świeżych
malin i posypujemy na wierzchu
gorzką czekoladą, pokrojoną w piękne cieniutkie listki, które możemy wykonać przy użyciu noża. Pamiętajcie aby przy tym uważać na skaleczenia, a jeśli nie chcecie się tego podejmować to można po prostu zetrzeć na drobnych oczkach tarki.Smacznego i życzymy miłej niedzieli!
Przypominamy również o naszym przepisie na klasyczne tiramisu .