Wykonanie
Wakacje oznaczają początek sezonu na
grzyby. Te skarby lasu są królami każdej kuchni, gdyż nie potrzebują żadnych dodatków, by danie z nich stworzone zachwycało i było wykwintne. Oczywiście
grzyby dzielą się na te bardziej i mniej arystokratyczne. My dzisiaj użyłyśmy
kurek, które jest łatwo kupić i mają przystępną cenę, dzięki
czemu każdy może sobie na nie pozwolić. Postanowiłyśmy je przygotować w formie prostego włoskiego risotta prosto z Toskanii. Do tego dania możecie użyć każdego rodzaju
grzybów, który przyjdzie wam do głowy jednak np.
prawdziwki trzeba najpierw obrać i sparzyć. Zapewniam, że
grzybowe risotto sprawdzi się zarówno na kolacji dla dwojga jak i na proszonej kolacji.Porcja dla 4 osób

Składniki:- 250 g
kurek- 2 ząbki
czosnku- pęczek
natki pietruszki-
sól-
olej do smażenia-
ryż (1,5 szklanki)Sposób przygotowania:1. Nastawiamy
wodę na
ryż. Następnie kroimy duże
kurki, małe zostawiamy w całości.
Czosnek kroimy w plasterki i siekamy
natkę.

2. Rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy
czosnek. Jak będzie rumiany wyjmujemy
czosnek.

3. Na tą samą
oliwę wrzucamy
kurki i podsmażamy około 10 minut.

4, Ja
woda na
ryż się zagotuje to solimy ją dwie łyżeczki i dolewamy łyżkę
oliwy oraz wsypujemy
ryż.

5. Zbieramy pół szklanki
wody z
ryżu i dodajemy do
kurek. Wsypujemy też trochę
natki. Gotujemy pod przykryciem przez około 20 minut.

6. Gdy
ryż będzie prawie gotowy, zbieramy półtorej do dwóch szklanek
wody. Następnie wlewamy ją do
kurek.

7. Dodajemy odcedzony
ryż, kolejną garść
natki i gotujemy przez 7 minut.

8. Możemy podawać posypane
natką.

Smacznego!P.s. Już niedługo przewodnik po Sienie, przypominam też o konkursie, więcej informacji pod tym
linkiem lub na fanpagu .