Wykonanie
Porcja dla 2 osóbJak już się przekonaliście uwielbiam kuchnię włoską, również za to,że włoskie dania można wyczarować w dwadzieścia minut i nawet gdy nie mamy prawie nic w lodówce. Spaghetti al
pomodoro to jedno z najprostszych potraw, a jednak zachwyca od lat. Ja najbardziej lubię je przygotowywać latem, gdy w ogródku babci
mogę znaleźć pachnące słońcem, soczyste
pomidory i słodko - ostrą
cebulkę dymkę. Zapraszam do wypróbowania!

Składniki:- 4
pomidory- 2
cebulki dymki- 200 g
makaronu spaghetti-
olej do smażenia- 1/3 łyżeczki
soli- 1/3 łyżeczki
pieprzu- kilka listków
bazylii-
parmezanSposób przygotowania:1.
Cebule kroimy w piórka,
pomidory nacinamy (jak na zdjęciu) i zalewamy wrzątkiem.2. Następnie zdejmujemy skórkę z
pomidorów i wyciągamy cześć z nasionami (najlepiej rozkroić
pomidora na pół i ręką wyjąć miąższ z nasionami).

3. Pozostałe części
pomidorów kroimy w kostkę.4. Najpierw na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulkę.
Potem dodajemy
pomidory. I przesmażamy aż nie stworzą jednolitego sosu czyli około 15 minut.5.
Potem dodajemy
sól i
pieprz oraz
makaron.6. Mieszamy i nakładamy na talerze.

7. Posypujemy startym
parmezanem i przystrajamy kilkoma listkami
bazylii.Smacznego!

A oto nasz mały pomocnik :-)