ßßß
Sposób przygotowania szparagów:1. Szparagi dokładnie myjemy i odłamujemy stwardniałą końcówkę (około1/5 szparaga). Naturalnie wyczujecie miejsce złamania.2. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i na wolnym ogniu i pod przykryciem podsmażamy szparagi z obu stron. Solimy szparagi. Pamiętajcie! Szparagi smakują dużo lepiej smażone niż gotowane, choć te na parze są polecane osobom, które się odchudzają.Sposób przygotowania sosu holenderskiego:
1. W garnku nastawiamy wodę, gdy będzie ciepła ustawiamy miskę, w której będziemy przygotowywać sos.2. W misce mieszamy żółtka, wcześniej rozpuszczone masło, sok z cytryny i przyprawy.3. Powoli ubijamy sos. (my w połowie ubijania przestawiłyśmy się na ubijaczkę elektryczną, bo ręczne zbyt długo trwa). Pamiętajcie by zbyt długo nie podgrzewać sosu bo się zważy, lepiej skończyć ubijanie bez podgrzewania, niż dopuścić do zważenia.4. Sos powinien mieć konsystencje majonezu, wtedy jest gotowy i można polać im szparagi. Gdyby był za mało słony lub kwaśny dodajcie soku z cytrynu lub szczyptę soli.Smacznego!