ßßß Cookit - przepis na Deser z borówkami, malinami, orzeszkami w karmelu i kremem budyniowym

Deser z borówkami, malinami, orzeszkami w karmelu i kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Na moim ogródku coraz więcej malin, które są wspaniałe do deserów i mojej porannej owsianki :)
Deser robi się naprawdę szybko! Potrzebujecie jedynie trochę chęci, malin, borówek, orzeszków...
Ostatnio zaczęłam większą uwagę przykładać do dekoracji deserów. Dzisiaj robiłam karmelowe ,,sprężynki''. Zabawa jest przednia i trochę niebezpieczna(parę pęcherzy, dlatego uważajcie!).
Składniki na 4 porcje( w przypadku wysokich, cienkie szklanek):
- pół szklanki cukru
- pół szklanki orzechów ziemnych
Na patelni rozpuszczamy cukier na średnim ogniu . Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, lekko poruszamy patelnią. Kiedy zacznie się karmelizować, delikatnie mieszamy od czasu do czasu i czekamy do momentu uzyskania idealnego, karmelowego odcienia.
Następnie wsypujemy orzechy, dokładnie mieszamy, tak by orzechy pokryły się karmelem.
Całość przekładamy na papier do pieczenia, rozkładamy na jak największej powierzchni. Gdy orzechy ostygną, łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera i miksujemy.
Składniki na masę maślano - budyniową:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki cukru
Do garnka dodajemy 1 i 1/4 szklanki mleka. Dodajemy cukier i gotujemy. Do pozostałej części mleka(1/4 szklanki) dodajemy mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy do momentu rozpuszczenia się mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy mieszaninę z mąki i mleka. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
W kolejnej misce miksujemy masło, następnie dodajemy po jednej łyżce budyniu, cały czas miksując. Do masy dodajemy pół szklanki orzechów w karmelu. Mieszamy i wkładamy na pół godziny do lodówki, by masa trochę zgęstniała.
Dodatkowo: 150 g malin, 150g borówek
Sposób przygotowania:
Na dno szklanek wsypujemy po dwie łyżki orzeszków w karmelu. Następnie układamy warstwę z borówek i malin. Na owoce przekładamy trochę kremu, znów układamy owoce i zalewamy kremem. Na koniec dekorujemy orzeszkami, owocami i sprężynkami.
A jak zrobić karmelowe sprężynki?? Odsyłam Was do tego pana:)
A poniżej rysunek piórkiem świdnickiej kamieniczki :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/08/deser-z-borowkami-malinami-orzeszkami-w.html