ßßß Cookit - przepis na Ciasto kawowo-czekoladowo-migdałowe

Ciasto kawowo-czekoladowo-migdałowe

nazwa

Wykonanie

Ciasto ucierane z dodatkiem kakaa, masa maślano-budyniowa z dodatkiem kawy i kawałków czekolady mlecznej. Całość polane czekoladą i obsypane prażonymi migdałami.
Zainspirowana tym tortem .
Składniki na ciasto :
- 200 g masła
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na masę maślano-budyniową:
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 2 duże budynie wanilinowe ok. 80 g
- 2 łyżki kakao
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 100 g mlecznej czekolady
Dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, płatki migdałowe, amaretto, mocna kawa
Najpierw zaczynamy od masy. Z litra mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie. Pozostałą część gotujemy z kakaem, cukrem i kawą rozpuszczalną. Gdy mleko zagotuje się dodajemy rozpuszczony w szklance budyń i gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Następnie ucieramy masło i do niego dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu, cały czas mieszając. Czekoladę siekamy na bardzo małe kawałki i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce, by stężała.
Gdy nasza masa się chłodzi my zaczynamy robić ciasto. Białka oddzielamy od żółtek.Masło i cukier ucieramy do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy do masła po jednym żółtku cały czas miksując. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Tak ubite białka delikatnie łączmy z naszą masę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut.
Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie delikatnie kroimy na 3 części.
Nasączamy pierwszy blat ciasta (kilka łyżek amaretto mieszamy z mocną rozpuszczoną kawą), smarujemy połową masy maślano-budyniowej, kładziemy kolejny blat, nasączamy, nakładamy drugą część masy i ponownie umieszczamy blat, nasączamy. Wierzch smarujemy roztopioną czekoladą mleczną. Posypujemy prażonymi migdałami. Ciasto odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Tam też je przechowujemy :)
A tu rynek w małym mieście z lotu ptaka :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/11/ciasto-kawowo-czekoladowo-migdaowe.html