Wykonanie
Ciasto ucierane z dodatkiem
kakaa, masa
maślano-budyniowa z dodatkiem
kawy i kawałków
czekolady mlecznej. Całość polane
czekoladą i obsypane prażonymi
migdałami.Zainspirowana tym
tortem .

Składniki na ciasto :- 200 g
masła- 6
jajek- 3/4 szklanki
cukru- szklanka
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliSkładniki na masę
maślano-budyniową:- 1 litr
mleka- 200 g
masła- 2 duże budynie wanilinowe ok. 80 g- 2 łyżki
kakao- pół szklanki
cukru- 3 łyżki
kawy rozpuszczalnej- 100 g
mlecznej czekoladyDodatkowo: 100 g
mlecznej czekolady,
płatki migdałowe,
amaretto, mocna
kawaNajpierw zaczynamy od masy. Z litra
mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budynie. Pozostałą część gotujemy z
kakaem,
cukrem i
kawą rozpuszczalną. Gdy
mleko zagotuje się dodajemy rozpuszczony w szklance
budyń i gotujemy do momentu zgęstnienia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Następnie ucieramy
masło i do niego dodajemy po łyżce ostygniętego budyniu, cały czas mieszając.
Czekoladę siekamy na bardzo małe kawałki i dodajemy do masy. Tak przygotowaną masę umieszczamy w lodówce, by stężała.Gdy nasza masa się chłodzi my zaczynamy robić ciasto.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Masło i
cukier ucieramy do momentu rozpuszczenia się
cukru. Następnie dodajemy do
masła po jednym
żółtku cały czas miksując. Kiedy masa będzie gęsta i jednolita dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, ponownie miksujemy, ale na mniejszych obrotach. Następnie ubijamy
białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Tak ubite
białka delikatnie łączmy z naszą masę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut.Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie delikatnie kroimy na 3 części.Nasączamy pierwszy blat ciasta (kilka łyżek
amaretto mieszamy z mocną rozpuszczoną
kawą), smarujemy połową masy
maślano-budyniowej, kładziemy kolejny blat, nasączamy, nakładamy drugą część masy i ponownie umieszczamy blat, nasączamy. Wierzch smarujemy roztopioną
czekoladą mleczną. Posypujemy prażonymi
migdałami. Ciasto odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Tam też je przechowujemy :)



A tu rynek w małym
mieście z lotu ptaka :)