Wykonanie
Keksówka o wymiarach 30x11 cm, choć polecam minimalnie większą.Co trzeba?Na ciasto:300 g
mąki100 g
cukru175 g miękkiego
masła250-300 g
bananów (3-4 sztuki)3 łyżki prawdziwego
kakao100 g zmielonych
orzechów laskowych3
jajka1 opakowanie
cukru wanilinowego1 opakowanie
proszku do pieczenia3 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli na kruszonkę:100 g
masła200 g
mąki100 g płynnego
miodu1 opakowanie
cukru wanilinowegoCo i jak?Składniki na kruszonkę wymieszać, zagnieść, odstawić do lodówki.Ciasto:Do dużej miski przełożyć
masło,
cukier,
cukier wanilinowy i szczyptę
soli.Ubić na puszystą masę, dodać
jajka.W osobnym naczyniu wymieszać ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao i zmielone
orzechy. Dodać do masy
maślano-jajecznej, powstałej na początku.
Banany obrać, zrobić z nich papkę, dodać
sok z cytryny. Dodać do głównej miski.Całość przełożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą, wyrównać. Posypać obficie kruszonką i piec w temperaturze 175 stopni, co najmniej 1 godzinę.Należy doglądać, mój piekarnik lubi mnie denerwować i wierzch spalić, a w środku zostawić płynne surowe ciasto.Smacznego!
