Wykonanie
Pyszna poziomkowa sprawa! I to z własnego ogródka.Zdążyłam przed
ślimakami, które jak się okazało, również są fanami poziomek :)Trochę babraniny przy tarcie było, ale nie szkodzi- smak wynagradza wszelkie brudne kuchenne gary i udręki.Co trzeba?Na ciasto:200 g
mąki100 g
masła2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
wody1
jajkoKrem:125 g
serka mascarponepół opakowania
cukru wanilinowego + odrobina
aromatu waniliowego125 ml
śmietanki 30%1 płaska łyżeczka
cukru pudru+150-200 g poziomek+2
galaretki truskawkoweCo i jak?Ciasto:Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić pół godziny w lodówce,
potem rozwałkować i włożyć do formy na tartę. Piec 15 minut w 200 stopniach. Schłodzić.I tu mam fajny sposób na obciążenie kapryśnego ciasta- jak brakuje Wam grochu/fasoli, to idealnie się sprawdza pokrywka od naczynia żaroodpornego,nałożona na papier do pieczenia!Krem:
Serek mascarpone wymieszać z
cukrem wanilinowym, pudrem i aromatem.W osobnym naczyniu
śmietanę ubić na sztywno. Połączyć ze sobą.
Galaretkę przyrządzić wg. instrukcji na opakowaniu.Na upieczoną i ostudzoną tartę nałożyć krem
mascarpone, poukładać
poziomki, zalać tężejącą
galaretką.Ponownie schłodzić.Smacznego!