Wykonanie

Inna nazwa tego ciasta to miodownik. Atutem tej słodkości jest fakt, że im starsze tym lepsze.składniki:ciasto300 g
mąki100 g
margaryny do pieczenia100 g
cukru3 łyżki
miodu2
jajka2 łyżeczki
sodymasa orzechowa150 g
orzechów50 g
margaryny do pieczenia100 g
cukru2 łyżki
miodumasa budyniowa
laska wanilii2 budynie
śmietankowe2 szklanki
mleka50 g
margaryny do pieczenia2 łyżki
cukrusposób przyrządzenia:CiastoWszystkie składniki na ciasto zagnieć ręką na gładką masę. Podziel na dwie części. Pierwszą część schowaj do lodówki. Drugą rozwałkuj, ułóż na papierze do pieczenia na blaszce ( 25 cm x 40 cm) i piecz w temp. 180 stopni przez 10 minut.Masa orzechowaW rondelku rozpuść
margarynę do pieczenia, dodaj
miód i
cukier. Wrzuć posiekane drobno
orzechy i praż przez ok. 5 min.Wyciągnij z lodówki pierwszą cześć ciasta, rozwałkuj, połóż na papierze do pieczenia na blaszce.Na górę wyłóż masę
orzechową. Piecz ponownie 10 minut w temp. 180 stopni.Masa budyniowa
Budyń ugotuj zgodnie z instrukcją. Odstaw do wystygnięcia.Zmiksuj z
margaryną do pieczenia na gładki krem.Ciasto ułóż w kolejności: podstawa z drugiej części ciasta ( bez
orzechów), masa budyniowa, pierwsza część ciasta z masą
orzechową.
Orzechy powinny znaleźć się na górze.