Wykonanie

Pleśniak to tradycyjne ciasto jesienne. Lekka pianka i kruszonka, idealnie pasują do świeżo przygotowanego
dżemu z tegorocznych
porzeczek.składniki:4
jajka 3 szklanki
mąki pszennej200 g
margaryny typu
Palma2 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 szklanki
cukru + 2 łyżki
cukru2 łyżki
kakaosłoik gęstego
dżemu porzeczkowegoZimne
masło posiekać z
mąką i
proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami
cukru. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka dodajemy do
białek i sprawnie wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z
kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki
cukru.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą
dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z
białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.