ßßß Cookit - przepis na Pleśniak z czarną porzeczką

Pleśniak z czarną porzeczką

nazwa

Wykonanie

Pleśniak to tradycyjne ciasto jesienne. Lekka pianka i kruszonka, idealnie pasują do świeżo przygotowanego dżemu z tegorocznych porzeczek.
składniki:
4 jajka 3 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny typu Palma
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru + 2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
słoik gęstego dżemu porzeczkowego
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do białek i sprawnie wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2/3 szklanki cukru.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/10/plesniak-z-czarna-porzeczka.html