ßßß Cookit - przepis na drożdżowe rogaliki

drożdżowe rogaliki

Wykonanie

Składniki:
kostka margaryny
0,5kg mąki
5dag drożdży
0,5 szklanki śmietany
2 łyżki cukru
2 żółtka (białka zachowujemy)
cukier waniliowy
marmolada lub przesmażone owoce np.jabłka
Drożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na stolnicy umieszczamy mąkę i pokrojoną margarynę i lekko mieszamy rękoma po czym robimy wgłębienie wbijamy do niego żółtka, wlewamy drożdże ze śmietaną i wsypujemy cukier waniliowy. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Dzielimy całość na około 4 kulki. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy. Kroimy powstały okrągły placek na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę marmolady w najszerszym miejscu ok. 1 cm od krawędzi (patrz obrazek poniżej).
Zawijamy trójkąt od strony zgodnej ze strzałką na obrazku. Najpierw tylko, aby przykryć marmoladę i mocno dociskamy aby całe się zlepiło i nigdzie nie wypływała. Następnie zawijamy dalej, aż się skończy ciasto, a sam koniec smarujemy leciutko białkiem i przyklejamy do reszty. Powtarzamy wszystkie czynności do wykończenia kulek. Gotowe rogaliki smarujemy białkiem używając delikatnego pędzelka kuchennego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Po wyciągnięciu i wystygnięciu rogalików posypujemy je cukrem pudrem.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/09/drozdzowe-rogaliki.html