ßßß
Składniki:kostka margaryny0,5kg mąki5dag drożdży0,5 szklanki śmietany2 łyżki cukru2 żółtka (białka zachowujemy)cukier waniliowymarmolada lub przesmażone owoce np.jabłkaDrożdże mieszamy z cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Na stolnicy umieszczamy mąkę i pokrojoną margarynę i lekko mieszamy rękoma po czym robimy wgłębienie wbijamy do niego żółtka, wlewamy drożdże ze śmietaną i wsypujemy cukier waniliowy. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Dzielimy całość na około 4 kulki. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy. Kroimy powstały okrągły placek na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę marmolady w najszerszym miejscu ok. 1 cm od krawędzi (patrz obrazek poniżej).Zawijamy trójkąt od strony zgodnej ze strzałką na obrazku. Najpierw tylko, aby przykryć marmoladę i mocno dociskamy aby całe się zlepiło i nigdzie nie wypływała. Następnie zawijamy dalej, aż się skończy ciasto, a sam koniec smarujemy leciutko białkiem i przyklejamy do reszty. Powtarzamy wszystkie czynności do wykończenia kulek. Gotowe rogaliki smarujemy białkiem używając delikatnego pędzelka kuchennego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Po wyciągnięciu i wystygnięciu rogalików posypujemy je cukrem pudrem.