Wykonanie

Składniki:kostka
margaryny0,5kg
mąki5dag
drożdży0,5 szklanki
śmietany2 łyżki
cukru2
żółtka (
białka zachowujemy)
cukier waniliowymarmolada lub przesmażone
owoce np.
jabłkaDrożdże mieszamy z
cukrem, aż się rozpuszczą. Dodajemy
śmietanę i mieszamy. Na stolnicy umieszczamy
mąkę i pokrojoną
margarynę i lekko mieszamy rękoma po czym robimy wgłębienie wbijamy do niego
żółtka, wlewamy
drożdże ze
śmietaną i wsypujemy
cukier waniliowy. Zagniatamy wszystko na gładkie ciasto. Dzielimy całość na około 4 kulki. Bierzemy jedną i rozwałkowujemy. Kroimy powstały okrągły placek na 8 trójkątów. Na każdy nakładamy trochę
marmolady w najszerszym miejscu ok. 1 cm od krawędzi (patrz obrazek poniżej).Zawijamy trójkąt od strony zgodnej ze strzałką na obrazku. Najpierw tylko, aby przykryć
marmoladę i mocno dociskamy aby całe się zlepiło i nigdzie nie wypływała. Następnie zawijamy dalej, aż się skończy ciasto, a sam koniec smarujemy leciutko
białkiem i przyklejamy do reszty. Powtarzamy wszystkie czynności do wykończenia kulek. Gotowe rogaliki smarujemy
białkiem używając delikatnego pędzelka kuchennego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Po wyciągnięciu i wystygnięciu rogalików posypujemy je
cukrem pudrem.