Wykonanie
Pożywna, gęsta i wyśmienita w smaku. Uwielbiam tą zupę i bardzo ja polecam, nie jest trudna i lepsza niż te zupy w proszku, które tak naprawdę
pieczarek maja 3% .... no nie brzmi to za ciekawie. Fakt, faktem zupa pieczarkowa nie ma atrakcyjnego koloru ale po udekorowaniu każdy z chęcią ja spróbuje.

SKŁADNIKI:4
ziemniaki60dag.
pieczarek3 łyżki
masła1,5l.
bulionu grzybowego3 ząbki
czosnku2 łyzki
maki200ml.
śmietanki kremówkisól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła. Przesmażamy
pieczarki na złocisty kolor, aby nabrały aromatu.
Pieczarki z
ziemniakami i rozgniecionym
czosnkiem wrzucamy do gorącego
bulionu i gotujemy ok. 30 min do zmięknięcia
ziemniaków i
pieczarek. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Resztę
masła rozgrzewamy na patelni, wsypujemy
mąke i robimy jasna zasmażkę. Stale mieszając dodajemy do zmiksowanej zupy. Na koniec łączymy zupę z kremówką cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.. Doprawiamy do smaku,
solą i
pieprzem.Dekorujemy np
natką pietruszki, plasterkami
czosnku, grzankami lub
groszkiem ptysiowym albo
pieczarkami.SMACZNEGO!
