ßßß Cookit - przepis na Tarta z jeżynami.

Tarta z jeżynami.

nazwa

Wykonanie

W tym roku mam naprawdę szczęście. Jak nie wiadro jagód to wiadro jeżyn w prezencie. Czyli znów szybki powrót do deserów ^^. Dziś na ogień poszła tarta z jeżynami, szybko i łatwo i jak można zauważyć lubię tarty tak więc można było się tego spodziewać :D. No ale do roboty....
SKŁADNIKI:
CIASTO
230g. maki pszennej
50g. cukru pudru
150g. margaryny palma
szczypta soli
FARSZ
500-700g. jeżyn (ja brałam na oko wiec nie powiem dokładnie)
2 łyżki maki pszennej
łyżka maki ziemniaczanej
4-5 łyżek cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na min. 1h. Formę do tart wysmarować np. masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, odkroić jakieś 2/3, resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Nasze 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć tarte, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem i wysypać np. fasolą lub ryżem tzw. obciążnik. Wsadzamy tarte na 10 min do piekarnika na 190 . Wyjmujemy, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy dodatkowe 5 min.
Gdy tarta wystygnie szykujemy nadzienie, wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na spód. Z reszty schłodzonego ciasta powycinać jakieś kształty i rozłożyć na nadzieniu. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 i pieczemy 30-40min.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/08/tarta-z-jezynami.html