Wykonanie
W tym roku mam naprawdę szczęście. Jak nie wiadro
jagód to wiadro
jeżyn w prezencie. Czyli znów szybki powrót do deserów ^^. Dziś na ogień poszła
tarta z
jeżynami, szybko i łatwo i jak można zauważyć lubię tarty tak więc można było się tego spodziewać :D. No ale do roboty....

SKŁADNIKI:CIASTO230g.
maki pszennej50g.
cukru pudru150g.
margaryny palmaszczypta
soliFARSZ500-700g.
jeżyn (ja
brałam na oko wiec nie
powiem dokładnie)2 łyżki
maki pszennejłyżka
maki ziemniaczanej4-5 łyżek
cukruSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i włożyć do lodówki na min. 1h. Formę do tart wysmarować np.
masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, odkroić jakieś 2/3, resztę wsadzić z powrotem do lodówki. Nasze 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć tarte, ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem i wysypać np.
fasolą lub
ryżem tzw. obciążnik. Wsadzamy tarte na 10 min do piekarnika na 190 . Wyjmujemy, zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy dodatkowe 5 min.Gdy
tarta wystygnie szykujemy nadzienie, wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na spód. Z reszty schłodzonego ciasta powycinać jakieś kształty i rozłożyć na nadzieniu. Tarte wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 i pieczemy 30-40min.SMACZNEGO!
