Wykonanie
Jeśli chodzi o domowe dodatki do
chleba muszę się przyznać, że domowy
smalec jest jednym z moich ulubionych. Wielu z Was może powiedzieć, że jest niezdrowy, niesmaczny i do tego źle wygląda. Z jednym się
mogę zgodzić, jedzony codziennie raczej nie dostarczyłby nam świetnej figury, ale raz na jakiś czas na pewno możemy sobie na niego pozwolić. A Wy co myślicie o takim dodatku do chleba?

Składniki:600 g
słoniny400 g
mięsa mielonego (u mnie
łopatka wieprzowa)250 dkg
boczku (nie wędzonego)1 duża
cebulasól,
pieprz,
majeranekSłoninę zmiel w maszynce do
mięsa, następnie smaż na dużej patelni bądź w garnku na małym ogniu, do momentu wytopienia się dużej ilości tłuszczu. Kolejno dołóż do
słoniny zmielony
boczek. Po 5 minutach dorzuć
mięso mielone i wszystko smaży około 15-20 minut, często mieszając. Na końcu dodaj drobno posiekaną
cebulkę, przypraw i smaż jeszcze 2-3 minuty. Gotowe!Gorący
smalec przelej do słoika lub miseczki.
Smalec najlepiej smakuje z
kiszonymi ogórkami :)