Wykonanie
Przepis na ciasto na pizzę pochodzi z nr 9-ego ale pychoty! Jest to raczej ciasto przeznaczone na cienki chrupiący spód. Pizza wyszła naprawdę smaczna, pozostaje nam lekkie popracowanie nad jej wyglądem. :-) Z podanych proporcji wychodzą dwie pizze, każda spokojnie wystarczy na 2 osoby.
Składniki na ciasto:20 dag
mąki pszennej1,5 dag
drożdży0,5 płaskiej łyżeczki
cukru0,5 szklanki ciepłej
wody0,5 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy z oliwekDodatki:2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 kulka
sera mozzarella10 dag
twardego sera22 plasterki
salami1 mała
cebulasól morskapieprz czarnysuszone oreganoczosnek granulowany (lub 1 ząbek świeżego)Lista zakupów.Ogrzane do temperatury pokojowej
drożdże pokruszyć do miski, dosypać
cukier, wlać 1/3
wody i wsypać 1 łyżkę
mąki. Całość lekko wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż
drożdże zaczną się pienić.Do spienionych
drożdży wsypać przesianą
mąkę,
sól, wlać
oliwę z oliwek i resztę
wody. Wymieszać składniki ręką, aż dokładnie się połączą. Formujemy z ciasta kulę i wyrabiamy przez kilkanaście minut, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy resztę składników.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z
solą morską,
czarnym pieprzem,
czosnkiem i
oregano (ilości wg własnego smaku). Twardy
żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach,
mozzarellę kroimy w plastry, a
cebulę w plasterki - oddzielamy następnie pojedyncze krążki.Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na posypanym
mąką blacie. Bezpośrednio na cieście rozsmarowujemy
koncentrat pomidorowy z
przyprawami, następnie układamy krążki
cebuli,
mozzarellę w plastrach,
salami, posypujemy dodatkowo
oregano, na koniec posypujemy
startym serem. Pizze pieczemy ok 20 minut.