ßßß Cookit - przepis na Sypie śnieg, szarlotka sypana

Sypie śnieg, szarlotka sypana

nazwa

Wykonanie

Co prawda śniegu już nie ma ale szarlotka była wtedy robiona
inspiracja TU
1 szklanka mąki przennej
3/4 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
2kg kwaśnych jabłek (np. reneta, antonówka)
2 łyżeczki cynamonu
150g masła (u mnie osełka)
Łączymy mąkę, cukier, kaszę i proszek. Dzielimy na trzy równe części.
Jabłka, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ja odrysowałam i wycięłam. Boki smarujemy masłem.
Do tortownicy wsypujemy pierwszą część suchych składników, wykładamy połowę jabłek i posypujemy łyżeczką cynamonu. Następnie druga część, jabłka i cynamon. Na górę dajemy resztę suchych składników.
Masło wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na dużych oczkach, równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut. Masło się topi i razem z sokiem tworzy zespolone ciasto.
Można podawać z gałką lodów waniliowych
Źródło:http://kulinaria-ariski.blogspot.com/2013/02/sypie-snieg-szarlotka-sypana.html