Wykonanie
Co prawda śniegu już nie ma ale szarlotka była wtedy robionainspiracja TU1 szklanka
mąki przennej3/4 szklanki
cukru1 szklanka
kaszy manny1,5 czubatej łyżeczki
proszku do pieczenia2kg kwaśnych
jabłek (np. reneta, antonówka)2 łyżeczki
cynamonu150g
masła (u mnie osełka)

Łączymy
mąkę,
cukier,
kaszę i proszek. Dzielimy na trzy równe części.
Jabłka, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o dużych oczkach.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ja odrysowałam i wycięłam. Boki smarujemy
masłem.Do tortownicy wsypujemy pierwszą część suchych składników, wykładamy połowę
jabłek i posypujemy łyżeczką
cynamonu. Następnie druga część,
jabłka i
cynamon. Na górę dajemy resztę suchych składników.
Masło wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na dużych oczkach, równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 stopniach C przez 60 minut.
Masło się topi i razem z
sokiem tworzy zespolone ciasto.Można podawać z gałką
lodów waniliowych