Wykonanie
Witam!Nie chcę Was zanudzać prologiem na temat mojej osoby, zainteresowań i takich tam rzeczy, których i tak nikt nigdy nie czyta. Napiszę tylko, że jestem El Vi i staram się prowadzić zdrowy tryb życia. To znaczy, że uprawiam
sport, ćwiczę na siłowni i zdrowo się odżywiam. Ten ostatni element mojej wyliczanki będzie przedmiotem tego bloga. Nie chodzi mi o to, by się głodzić czy stosować przerażające diety, ale o to, by jeść rzeczy dobre i zdrowe. Oczywiście pozwalam sobie czasem na bomby kaloryczne, ale staram się robić to niezwykle rzadko. Buzia mi się
śmieje, nie
mogę się doczekać pierwszych postów, dlatego zaczynam już dziś :)
Łosoś jest jedną z najzdrowszych ryb biorąc pod uwagę ich skład. Jest cennym źródłem
białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin A, D i E.

Składniki dla 4 osób:- 200 g
łososia norweskiego (wędzonego)- 125 g kremowego
serka- 50 g
sera typu
feta- 1 łyżka
jogurtu greckiego- 1 mały
ogórek- garść posiekanego
szczypiorku- 1 pęczek posiekanego
koperku-
sól,
pieprz- świeże
kiełki-
rukola (opcjonalnie)Formę do muffinów, foremki do babeczek lub małe miseczki wykładamy folią spożywczą. Nakładamy na nie plastry
łososia, tak aby nie było prześwitów i aby jego końce wystawały poza formę.1/3
ogórka kroimy w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do
warzyw i owoców), a resztę ścieramy na tarce. Solimy i odsączamy
ogórka. Do miseczki wkładamy
szczypiorek,
koperek, rozdrobniony
ser, starty
ogórek, kremowy
serek i
jogurt. Miksujemy i doprawiamy
solą i
pieprzem.Napełniamy masą formy i zamykamy je wystającymi kawałkami
łososia. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po wyjęciu formy z lodówki, delikatnie wyciągamy nasze "kuleczki" i układamy je na talerzyku (bez folii oczywiście). Dekorujemy plastrami
ogórka,
rukolą i
kiełkami.


Jedzcie zdrowo!El Vi