ßßß
Składniki dla 4 osób:- 200 g łososia norweskiego (wędzonego)- 125 g kremowego serka- 50 g sera typu feta- 1 łyżka jogurtu greckiego- 1 mały ogórek- garść posiekanego szczypiorku- 1 pęczek posiekanego koperku- sól, pieprz- świeże kiełki- rukola (opcjonalnie)Formę do muffinów, foremki do babeczek lub małe miseczki wykładamy folią spożywczą. Nakładamy na nie plastry łososia, tak aby nie było prześwitów i aby jego końce wystawały poza formę.1/3 ogórka kroimy w cienkie plastry (najlepiej obieraczką do warzyw i owoców), a resztę ścieramy na tarce. Solimy i odsączamy ogórka. Do miseczki wkładamy szczypiorek, koperek, rozdrobniony ser, starty ogórek, kremowy serek i jogurt. Miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem.Napełniamy masą formy i zamykamy je wystającymi kawałkami łososia. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Po wyjęciu formy z lodówki, delikatnie wyciągamy nasze "kuleczki" i układamy je na talerzyku (bez folii oczywiście). Dekorujemy plastrami ogórka, rukolą i kiełkami.
Jedzcie zdrowo!El Vi