Wykonanie
CalzoneWłoska potrawa, różnica się od tradycyjnej pizzy tym, że jest zamknięta w zgrabny pierożek.Nadzienia do calzone mogą być przeróżne. Ja najczęściej przygotowuję z
serem,
pieczarkami i
cebulą. Można też nadziać
mięsem mielonym z
sosem pomidorowym, kompozycją różnych
serów,
kurczakiem curry... Co kto lubi. :-)Podstawą jednak jest ciasto:* 450g
mąki pszennej,* 1 łyżeczka
soli,* 16g świeżych
drożdży,* 2 łyżki
oliwy z oliwek,* 250 ml ciepłego
mleka.
Drożdże rozpuścić w
mleku. Dodać
sól,
oliwę, rozmieszać. Powoli dodawać
mąkę i wyrabiać, dopóki ciasto zacznie odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto przykryć ściereczka i postawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia (ok. 30-40 min).Wyrośniete ciasto zarobić jeszcze raz i podzielić na 3-4 części (w zależności od tego jakie wielkości pierogów chcesz osiągnąć). Każdą część rozwałkować na okrągły placek. Nałożyć nadzienie i zlepić brzegi jak pieroga.Piec na papierze do pieczenia albo blasze posmarowanej
olejem przez ok. 15 min w temperaturze 200st. (góra-dół).Smacznego!