ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe risotto

Truskawkowe risotto

nazwa

Wykonanie

Z racji, że sezon truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko.
Na 2 porcje:
1 torebka ryżu 100 g
300 g truskawek
łyżeczka masła
cukier do smaku
1 łyżeczka śmietany (ja w ostateczności nie dodałam, a i tak było pyszne)
szczypta soli (do gotowania ryżu)
Ryż gotujemy 15-20 minut w osolonej wodzie. Jeśli ktoś woli, może ugotować ryż metodą na sypko, zalewając opłukany ryż wodą w proporcjach 1:2 (czyli dla zobrazowania: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Po ugotowaniu ryżu dodajemy łyżeczkę masła.
Truskawki płuczemy, miksujemy i słodzimy do smaku. Gotowym truskawkowym musem polewamy ryż. Dekorujemy łyżeczką śmietany i gotowe.
Smakuje równie wyśmienicie na ciepło jak również i na zimno.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2014/07/truskawkowe-risotto.html