Wykonanie

Z racji, że sezon
truskawkowy w pełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już
mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe
owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko.Na 2 porcje:1 torebka
ryżu 100 g300 g
truskawekłyżeczka
masłacukier do smaku1 łyżeczka
śmietany (ja w ostateczności nie dodałam, a i tak było pyszne)szczypta
soli (do gotowania
ryżu)
Ryż gotujemy 15-20 minut w osolonej wodzie. Jeśli ktoś woli, może ugotować
ryż metodą na sypko, zalewając opłukany
ryż wodą w proporcjach 1:2 (czyli dla zobrazowania: 1 szklanka
ryżu na 2 szklanki
wody). Po ugotowaniu
ryżu dodajemy łyżeczkę
masła.
Truskawki płuczemy, miksujemy i słodzimy do smaku. Gotowym
truskawkowym musem polewamy
ryż. Dekorujemy łyżeczką
śmietany i gotowe.Smakuje równie wyśmienicie na ciepło jak również i na zimno.

