ßßß Cookit - przepis na Crumble z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

Crumble z truskawkami i kwiatami czarnego bzu

nazwa

Wykonanie

... czyli truskawki zapiekane pod kruszonką. Mega prosty w przygotowaniu deser, a smak nieziemski, dzięki dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Pyszności! Polecam :)
Składniki:
ok. 600 g truskawek
2-3 małe kwiatostany czarnego bzu
Kruszonka:
80 g mąki
80 g cukru
50 g zimnego masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C.
Przygotować kruszonkę: do miski wsypać cukier, mąkę i pokrojone w kostkę masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Truskawki umyć i odszypułkować, ułożyć w małym, żaroodpornym naczyniu (20x14 cm), między truskawki powtykać kwiaty, wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 40 min, do czasu zarumienienia kruszonki.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/06/crumble-truskawkowe-z-kwiatami-czarnego.html