Wykonanie
... czyli
truskawki zapiekane pod kruszonką. Mega prosty w przygotowaniu deser, a smak nieziemski, dzięki dodatkowi kwiatów czarnego bzu. Pyszności! Polecam :)
Składniki:ok. 600 g
truskawek2-3 małe kwiatostany czarnego bzuKruszonka:80 g
mąki80 g
cukru50 g zimnego
masłaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temp. 180 ° C.Przygotować kruszonkę: do miski wsypać
cukier,
mąkę i pokrojone w kostkę
masło. Palcami rozetrzeć wszystkie składniki (lub krótko malakserem), aż masa zacznie zbijać się w grudki.
Truskawki umyć i odszypułkować, ułożyć w małym, żaroodpornym naczyniu (20x14 cm),
między truskawki powtykać kwiaty, wierzch posypać kruszonką. Piec przez ok. 40 min, do czasu zarumienienia kruszonki.