Wykonanie
Mięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki, karnawał w pełni, podczas jego
trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i
Ciasteczka"
SKŁADNIKI50 dag
mąki8-10 dag
cukru,2 łyżki
oleju,4-5
żółtek, 1 szklanka
mleka,5 dag
drożdży,1/2 słoika powideł lub
dżemu,1 łyżka
spirytusu lub
octu,szczypta
soli,50 dag tłuszczudo smażenia,
cukier puder do posypaniaZ
drożdży, niewielkiej ilości
cukru i
mąki oraz połowy letniego
mleka sporządzić rozczyn i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Do rozczynu dodać przesianą
mąkę,
mleko,
żółtka,
sól i
ocet lub
spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu ukazania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać
olej i wyrabiać ciasto dalej tak długo, aż będzie odstawać od ręki. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub
dżemu, przykryć drugim krążkiem, docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej
mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego
ziemniaka. Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać
cukrem pudrem.