ßßß
5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru4 jajka3 szklanki mąki1 szklanka cukru10 dag masła3 łyżki śmietany 18%3 łyżeczki proszku do pieczeniaparę kropel aromatu waniliowego2-3 łyżki cukru pudru
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem. Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu układać rabarbar. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C. po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
\