ßßß Cookit - przepis na CIASTKA PONCZOWE

CIASTKA PONCZOWE

nazwa

Wykonanie

Ciastka, które rozpływają się w ustach nasączone aromatycznym ponczem obowiązkowo z dodatkiem alkoholu J . Pomimo ukrytych w nich % kojarzą mi się ze szkołą podstawową za sprawą cukierni znajdującej się obok niej. Cukiernia kusiła zapachem świeżo pieczonych ciast, nie sposób było obok niej przejść obojętnienie, przy okazji nie wstępując na małe ciasteczko. Moim ulubionym były dwa rodzaje ciastek ptysie z mega wielką ilością najsmaczniejszej na świcie J bitej śmietany, oraz właśnie ciastka ponczowe z kleksem wspomnianej śmietany, na które zapraszam.
SKŁADNIKI : Na 14 sztuk
CIASTO
250 g mąki
15 g drożdży
15 g cukru
4 łyżki mleka
5 g soli
3 jajka
80 g stopionego masła
SYROP
360 g cukru
0,75 l wody
aromat rumowy
kieliszek alkoholu
Dodatkowo
400 ml śmietany 36%
2-3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, letnim mlekiem oraz łyżką mąki Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z cukrem, solą dodać, a następnie wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste, dodać stopione masło i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość luźne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią. Nakładać do połowy wysokości foremki. Przykryć ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 °C
Przygotować syrop:
W rondlu zagotować wodę z cukrem, aromatem oraz alkoholem gotować aż cukier zupełnie się rozpuści.
Ciastka zanurzać 20 sekund w syropie następnie i ułożyć na kratce, żeby obciekły. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Gotową śmietaną dekorować ciasteczka.
Smacznego :)
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2014/04/ciastka-ponczowe_2.html