Wykonanie
Ciastka, które rozpływają się w ustach nasączone aromatycznym ponczem obowiązkowo z dodatkiem
alkoholu J . Pomimo ukrytych w nich % kojarzą mi się ze szkołą podstawową za sprawą
cukierni znajdującej się obok niej.
Cukiernia kusiła zapachem świeżo pieczonych ciast, nie sposób było obok niej przejść obojętnienie, przy okazji nie wstępując na małe
ciasteczko. Moim ulubionym były dwa rodzaje
ciastek ptysie z mega wielką ilością najsmaczniejszej na świcie J
bitej śmietany, oraz właśnie
ciastka ponczowe z kleksem wspomnianej
śmietany, na które zapraszam.

SKŁADNIKI : Na 14 sztukCIASTO250 g
mąki15 g
drożdży15 g
cukru4 łyżki
mleka5 g
soli3
jajka80 g stopionego
masłaSYROP360 g
cukru0,75 l
wodyaromat rumowykieliszek
alkoholuDodatkowo400 ml
śmietany 36%2-3 łyżki
cukru pudru
Przygotowanie:Pokruszone
drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, letnim
mlekiem oraz łyżką
mąki Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić, odstawić do przestudzenia.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
solą dodać, a następnie wyrośnięte
drożdże. Dokładnie wymieszać. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste, dodać stopione
masło i dalej wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odstawać od ręki. Ciasto powinno być dość luźne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło – powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią. Nakładać do połowy wysokości foremki. Przykryć ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 min. Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 °CPrzygotować
syrop:W rondlu zagotować
wodę z
cukrem, aromatem oraz
alkoholem gotować aż
cukier zupełnie się rozpuści.
Ciastka zanurzać 20 sekund w
syropie następnie i ułożyć na kratce, żeby obciekły. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Gotową
śmietaną dekorować
ciasteczka.Smacznego :)
