Wykonanie
Moim ulubionym daniem są tak zwane: "
mięska w cieście", czyli po prostu
pierś z kurczaka w delikatnej panierce. Od bardzo dawna w moim domu robi je babcia. Są bardzo smaczne, można je jeść na ciepło z
sałatką i ziemniaczkami lub na zimno - do kanapki. Jest to danie bardzo proste, a smakuje wybornie!
S K Ł A D N I K I :jedna, podwójna
pierś z kurczaka, bądź dwie połówki2 - 3
jajkaszklanka
mąkiłyżeczka
vegetyolejpieprz i
sólP R Z Y G O T O W A N I E :1. Włóż pierś do garnka z osoloną, gorącą
wodą i gotuj przez około 5 minut, aby pierś była tyko delikatnie podgotowana.Można też...Nie gotować piersi, jednakże surową będzie się zdecydowanie gorzej kroić.Po upływie 5 minut, delikatnie odcedź pierś, wystudź, odkrój wszelkie "żyłki" oraz "tłuściny" i pokrój na owalne kawałki grubości około 1-ego cm.
2. Czas na przygotowanie panierki : w miseczce rozbij 2
jajka, dodaj
mąkę,
sól,
pieprz i
vegetę. Całość rozbełtaj, aż do uzyskania konsystencji
śmietany kremówki. Jeżeli panierka jest za rzadka - dodaj
mąki, jeżeli natomiast na gęsta - wlej odrobinę przegotowanej
wody lub wbij trzecie
jajko.
3. Pokrojoną pierś zamocz w panierce i smaż na rozgrzanym
oleju, aż do uzyskania ładnego, złocistego koloru.
Polecam podanie z gotowanymi ziemniaczkami i
sałatką coleslaw!bon appétit!