Wykonanie
...a tak naprawdę może być też
schab,
filet z kurczaka,
mięso od
szynki... :) Można użyć każdego z tych
mięs - wszystkie wyjdą pysznie. Ja tym razem wybrałam
indyka. Jak zawsze wyszedł mięciutki, kruchy i soczysty. Uzupełnieniem jest aromatyczny
sos pomidorowo-
pieczarkowy z dodatkiem
wina. Jest to moje ulubione danie
mięsne, a zdecydowanie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi polanymi sosem :)

Składniki:1 kg
mięsa (od
szynki,
schabu,
piersi z kurczaka lub
indyka)50 dag
pieczarek1 duża
cebula lub 2 mniejsze1 szkl. białego
wytrawnego wina1 mały
koncentrat pomidorowy2 płaskie łyżki
mąkiolej,
sól,
pieprz
Wykonanie :
Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na
oleju, aż się zarumieni. Przełożyć do dużego garnka.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć ją na tym samym
oleju, na którym smażyło się
mięso. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone w ćwiartki
pieczarki i lekko posolić. Całość podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut, ale nie odparowywać całej
wody.
Pieczarki oprószyć
mąką i jeszcze przez chwilę smażyć. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z
mięsem.Na tej samej patelni zagotować pół szklanki
wody i dolać ją do
mięsa. Uzupełnić
wodę w garnku tak, aby lekko przykryła
mięso. Całość dusić na małym ogniu aż
mięso zmięknie (
indyka dusiłam ok. 50 minut).Do garnka wlać szklankę białego
wytrawnego wina i dołożyć
koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.


Smacznego :)