ßßß
Składniki:1 kg mięsa (od szynki, schabu, piersi z kurczaka lub indyka)50 dag pieczarek1 duża cebula lub 2 mniejsze1 szkl. białego wytrawnego wina1 mały koncentrat pomidorowy2 płaskie łyżki mąkiolej, sól, pieprz
Wykonanie :Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Przełożyć do dużego garnka.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć ją na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i lekko posolić. Całość podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut, ale nie odparowywać całej wody.Pieczarki oprószyć mąką i jeszcze przez chwilę smażyć. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem.Na tej samej patelni zagotować pół szklanki wody i dolać ją do mięsa. Uzupełnić wodę w garnku tak, aby lekko przykryła mięso. Całość dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (indyka dusiłam ok. 50 minut).Do garnka wlać szklankę białego wytrawnego wina i dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
Smacznego :)