ßßß Cookit - przepis na Indyk po prowansalsku

Indyk po prowansalsku

nazwa

Wykonanie

...a tak naprawdę może być też schab, filet z kurczaka, mięso od szynki... :) Można użyć każdego z tych mięs - wszystkie wyjdą pysznie. Ja tym razem wybrałam indyka. Jak zawsze wyszedł mięciutki, kruchy i soczysty. Uzupełnieniem jest aromatyczny sos pomidorowo-pieczarkowy z dodatkiem wina. Jest to moje ulubione danie mięsne, a zdecydowanie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi polanymi sosem :)
Składniki:
1 kg mięsa (od szynki, schabu, piersi z kurczaka lub indyka)
50 dag pieczarek
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 szkl. białego wytrawnego wina
1 mały koncentrat pomidorowy
2 płaskie łyżki mąki
olej, sól, pieprz
Wykonanie :
Mięso pokroić w plastry, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Przełożyć do dużego garnka.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Podsmażyć ją na tym samym oleju, na którym smażyło się mięso. Gdy się zarumieni, dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i lekko posolić. Całość podsmażyć na dużym ogniu przez ok. 10-15 minut, ale nie odparowywać całej wody.
Pieczarki oprószyć mąką i jeszcze przez chwilę smażyć. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem.
Na tej samej patelni zagotować pół szklanki wody i dolać ją do mięsa. Uzupełnić wodę w garnku tak, aby lekko przykryła mięso. Całość dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie (indyka dusiłam ok. 50 minut).
Do garnka wlać szklankę białego wytrawnego wina i dołożyć koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut.
Smacznego :)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/indyk-po-prowansalsku.html