Wykonanie
Dziś chcę się z
Wami podzielić przepisem na obłędnie smaczny i mega słodki (choć nie słodzony) krem
daktylowo -
bananowy. Ten krem skradnie
kubki smakowe każdego kto tak jak ja kocha słodkie. Może być super alternatywą, dla niezdrowych, pełnych konserwantów kremów, które oferują nam sklepowe półki. Krem jest bardzo zdrowy i pyszny. Świetnie smakuje z naleśnikami, sucharami,
chlebem i sam ze sobą :)Składniki na około 300g kremu:200 g suszonych, niesiarkowanych
daktyli bez pestek - najlepiej biopól dużego
bananaPrzygotowanie:1.
Daktyle wkładamy do naczynia, zalewamy
wodą (około 1 cm ponad ich powierzchnię) i odstawiamy na noc do lodówki (6 godzin moczenia też wystarczy)2. Na drugi dzień odlewamy
wodę a
daktyle odsączamy na sicie (jedynie chwilę, bo dobrze się je blenduje gdy są jeszcze mokre) a
banana obieramy ze skórki.3. Nastepnie blendujemy połówkę
banana i stopniowo dodajemy do niej
daktyle ciągle blendując na gładką masę.Gotowe :)Krem jest pyszny, można też wzbogacić jego smak o łyżke
kakao, karobu lub
cynamonu, ale sam bez żadnych dodatków też się broni cudownym
bananowo -
daktylowym smakiem.Można go przechowywać do 3 dni w lodówce.Smacznego, slodkiego dnia :)