ßßß Cookit - przepis na Kokosowo-bananowe makaroniki

Kokosowo-bananowe makaroniki

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis dla tych którzy muszą wykluczać pewne produkty ze swojej diety, jak i dla osób które lubią owocowe smaki :) Korzystamy tutaj z naturalnej słodyczy daktyli i bananów, nie trzeba więc dodawać cukru. Ciastka mają być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Przepis stąd .
1 dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki - u mnie więcej)
150 g daktyli bez pestki
1÷1,5 szklanki wiórków kokosowych (100 g)
Banana i daktyle miksujemy na gładką masę (jeśli nie mamy super ostrego sprzętu to lepiej najpierw zmiksować banana i dodawać po trochu pokrojonych daktyli). Dodajemy wiórki i mieszamy. Masa powinna być miękka, ale nie płynna. U mnie po dodaniu 1,5 szklanki wiórków, okazało się, że masa jest zbyt twarda i dodałam więcej banana. Także lepiej dodawać wiórki po trochu i sprawdzać gęstość. Gdy masa nie będzie zbyt gęsta, to możemy wyciskać ciastka przez szpryce. Ja lepiłam kulki i je lekko spłaszczałam. Piec w 160°C przez 17÷20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/05/Kokosowo-bananowe-makaroniki-bez-maki-bez-jaj-bez.html