Wykonanie
Dziś przepis dla tych którzy muszą wykluczać pewne produkty ze swojej diety, jak i dla osób które lubią
owocowe smaki :) Korzystamy tutaj z naturalnej
słodyczy daktyli i
bananów, nie trzeba więc dodawać
cukru.
Ciastka mają być chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Przepis stąd .1 dojrzały
banan (ok. 120 g bez skórki - u mnie więcej)150 g
daktyli bez pestki1÷1,5 szklanki
wiórków kokosowych (100 g)
Banana i
daktyle miksujemy na gładką masę (jeśli nie mamy super
ostrego sprzętu to lepiej najpierw zmiksować
banana i dodawać po trochu pokrojonych
daktyli). Dodajemy wiórki i mieszamy. Masa powinna być miękka, ale nie płynna. U mnie po dodaniu 1,5 szklanki wiórków, okazało się, że masa jest zbyt twarda i dodałam więcej
banana. Także lepiej dodawać wiórki po trochu i sprawdzać gęstość. Gdy masa nie będzie zbyt gęsta, to możemy wyciskać
ciastka przez szpryce. Ja lepiłam kulki i je lekko spłaszczałam. Piec w 160°C przez 17÷20 minut. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!