Wykonanie

Po dłuższej przerwie i błogim lenistwie wracam do gotowania i blogowania stęskniona. Choć nie
powiem miło też było pałaszować coś co przygotowały Inne niż moje ręce :) Zaczynam
chlebem. Bo nie ma to jak pyszne
pieczywo domowej roboty :)Składniki:400g
mąki typ 450 lub 550330 mililitrów
ciemnego piwa7g suchych
drożdży2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
miodu lub
cukru brązowegoPrzygotowanie:1. Składniki suche umieścić w misce. Dodać do nich
piwo i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników.
Piwo powinno być ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie może być zimne ani gorące bo zabije nasze
drożdże i
chleb nie wyrośnie.2. Miskę z tak przygotowanym
ciastem szczelnie owijamy folią i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.3. Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy na oprószony
mąką blat i krótko zagniatamy formując z ciasta kule.Uformowane ciasto oprószamy
mąką i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.4. W tym czasie nagrzewamy naczynie żaroodporne w piekarniku w temperaturze 220°C5. Wyrośnięty
chleb przekładamy do nagrzanego naczynia i pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Po upływie tego czasu pokrywkę zdejmujemy i pieczemy kolejne 15 minut bez przykrycia.6. Po upieczeniu
chleb zostawiamy jeszcze przez 10 minut w otwartym piekarniku. Następnie wyjmujemy i studzimy na kratce przykryty lnianą ściereczką.
Chleb jest bardzo smaczny, ma w sobie nutę goryczy i świetnie smakuje z samym
masłem i jajecznicą :)Smacznego :)
