Wykonanie
Kolejne rogaliki, tym razem z
marchewką. Nie ukrywam, że lubię eksperymenty kulinarne i już nie raz dodawałam warzywa do
słodyczy. Miałam już w swoim repertuarze ciasto z
cukinią,
marchewkowe,
buraczkowe. Dlatego też nie mogłam przejść obojętnie obok tych rogalików. Są przepyszne, delikatne i kruche.
Marchewka nie jest w ogóle wyczuwalna, ale nadaje piękny kolor.Przepis pochodzi z tej strony. Od siebie dodałam jedno
jajko i trochę
mąki. Wydaje mi się, że dzięki temu ciasto wychodzi delikatniejsze.
Składniki:200g tartej
marchewki na drobnych oczkachkostka
masła (nie wiedziałam o jaką ilość chodzi, dałam 250 g
margaryny)2,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru1 małe
jajkoDodatkowo:
marmolada (u mnie różana, ale lepsza byłaby np. brzoskwiniowa lub pomarańczowa)Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie odrywać porcje ciasta i podsypując
mąką, wałkować na placek. Rozwałkowane ciasto podzielić na kilka trójkątów (u mnie po 8) i w górnej części układać
marmoladę. Zwinąć rogaliki, umieścić na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.
Przepis bierze udział w akcji:Ewka