ßßß Cookit - przepis na Niedziela na słodko: Malinowe eklerki

Niedziela na słodko: Malinowe eklerki

nazwa

Wykonanie

Ostatnio miałam ochotę na jakiś ciekawy deser. Bardzo spodobał mi się ten przepis od razu, gdy tylko go zobaczyłam. Kupiłam więc maliny i zabrałam się za przygotowania. Co prawda wymagają trochę pracy, ale myślę, że warto.
Inspiracja i przepis na krem pochodzi z tej strony, natomiast ciasto zrobiłam z przepisu M. Roux.
Z przepisu wyszło mi ok. 20 eklerków.
Składniki na ciasto ptysiowe:
125 ml mleka
125 ml wody
125 g masła/margaryny
4 jajka
150 g mąki
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Składniki na krem budyniowy:
200 g malin
1 łyżka soku z cytryny
400 ml mleka
80 g cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka masła
różowy barwnik spożywczy
Dodatkowo:
ok. 60 malin
Mleko, wodę, tłuszcz, cukier i sól umieścić w garnuszku i zagotować. Następnie dodać mąkę i mieszać szybko, żeby masa się nie przypaliła. Podgrzewać do momentu aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić, po czym wbijać po jednym jajku i dokładnie miksować. Ciasto wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy lub łyżeczki (2 łyżeczki ciasta nałożyć obok siebie i delikatnie rozciągnąć). Piec w temp. 200 st. C przez 25 minut.
Maliny i sok z cytryny zagotować w garnuszku i gotować do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sitko lub przecisnąć przez gazę, żeby pozbyć się pesteczek. Mleko zagotować. Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać mąki i dokładnie zmiksować. Do mleka dodać maliny i pastę jajeczną. Mieszając, podgrzewać, aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawić do ostudzenia.
Ostudzone eklerki przekroić na pół, nałożyć krem (mniej więcej 2 łyżeczki), a na nim po 2-3 maliny. Górną część każdego eklera posmarować polewą i przykryć część dolną.
Przechowywać w lodówce.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/malinowe-eklerki.html