Wykonanie
Po wielu bezmięsnych przepisach przyszedł wreszcie czas na coś
mięsnego. Kotleciki są doskonałym pomysłem na niedzielny, rodzinny obiad. Z dodatkiem
ziemniaków, surówki i sosu, zadowolą na pewno każde podniebienie. Kiedyś nie przepadałam za kotletami mielonymi, ale teraz odpowiednio przyrządzone i koniecznie z
ziołami są jednym z moich ulubionych dań. Tym razem postanowiłam je trochę podrasować dodatkiem
fety. Smakują znakomicie.Składniki na 5 kotletów:25 dag
mięsa mielonego (dowolnego)2 łyżki
bułki tartej + ew. dodatkowo gdyby masa była za rzadka6 łyżek
mleka1
jajkosól,
biały pieprz,
papryka mielona słodka,1 łyżeczka
tymiankuok. ¼ opakowania
fetyFetę pokroić w słupki.
Bułkę tartą wsypać do miski, zalać
mlekiem i odstawić na ok. 5 minut. Dodać
mięso,
jajko,
przyprawy i wymieszać. W razie potrzeby można dodać trochę
bułki tartej. Nabierać sporą łyżkę masy, rozpłaszczać w dłoni, na środek nakładać
fetę i formować kotlety. Kotleciki usmażyć na patelni, po czym dolać
wody do ok. 1/3 ich wysokości, przykryć pokrywką i parować do momentu aż cała
woda się zredukuje.
Ewka