Wykonanie
Przepis ze starego zeszytu, sprawdzony i łatwy. Wymaga trochę siły przy wyrabianiu, ale
potem jaka satysfakcja gdy już w towarzystwie pysznej
kawy można delektować się domowym pączkiem:)

Składniki na około 20 sztuk niewielkich pączków:500g
mąki pszennej3
jajka125g (pół kostki)
masła lub
margaryny2 łyżki
cukru pudru50g
drożdży3/4 szklanki ciepłego
mlekaDodatkowo:
krem czekoladowy, np. Nutella
olej do smażenia (rzepakowy)
cukier puder do posypania
Masło stopić.
Drożdże rozpuścić w
mleku z dodatkiem
cukru i łyżką
mąki. Odstawić na około 10min w ciepłe miejsce. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze wyrobić by ciasto było gładkie, elastyczne i się nie kleiło. Ciasto odstawić na około 1,5 godz w ciepłe miejsce, w misce wysmarowanej
oliwą, przykryte ściereczką.Po tym czasie odgazować uderzając kilka
razy. Odrywać niewielkie ilości ciasta, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć niewielką ilość
kremu czekoladowego i złożyć jak sakiewkę, zakręcając końcówkę. Uformować okrągłego pączka, lekko spłaszczyć i układać kolejno na blaszkę. Przykryć wszystkie pączki ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około pół godz.Gdy już podrosną nagrzać tłuszcz i smażyć pączki w głębokim
oleju. Wykładać na papierowy ręcznik by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypać
cukrem pudrem. I delektować się smakiem własnoręcznie przygotowanych pączków:))))