ßßß
Składniki suche:1,5 szklanki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliSkładniki mokre:1/2 szklanki maślanki1/2 szklanki cukru (nie jest mokry ale pięknie się w składnikach mokrych rozpuszcza)1 jajko1/2 szkl olejuDodatkowo:1 szklanka startej drobno marchewki1 spora garść pomarańczowej skórki kandyzowanej (klik)30g czekolady gorzkiej posiekanejKruszonka:1 łyżka masła1/2 łyżki mąki1 łyżka cukru2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskichSkładniki suche umieścić w jednym pojemniku, w drugim mokre. Połączyć mokre i suche składniki. Dodać marchew, skórkę i czekoladę, dobrze wymieszać. Przygotować kruszonkę, rozkruszając składniki między palcami. Przełożyć ciasto do papilotek, posypać kruszonką. Piec w temp. 190st. C przez około 25-30 min.Smacznego:)