Wykonanie
Cieszy mnie ogromnie, że sezon
dyniowy jeszcze się nie skończył:)Kremy z dyni są świetną alternatywą na urozmaicenie podwieczorku lub jako pyszna przystawka. Z dodatkiem
fety staje się sycącym daniem.Takie połączenie próbowaliśmy w restauracji prowansalskiej i bardzo przypadło nam do gustu! Polecam:)

Składniki:około 1kg, obranej i pokrojonej w kostkę dyni*2 średnie
ziemniaki1 łyżka
olejugorący
wywar warzywny lub
wodasól,
curry2 ząbki
czosnkuNa
oleju podsmażyć
dynię, dodać pokrojony drobno
czosnek. Dorzucić pokrojone w małą kostkę
ziemniaki. Wlać
wywar lub
wodę, zagotować i gotować około 15min, aż
dynia będzie całkiem miękka. W połowie gotowania doprawić
solą i
curry. Po ugotowaniu zmiksować zupę. Podawać z pokrojoną w kostkę
fetą i
rozmarynem.Smacznego:)* Większą ilość dyni kroję i mrożę, dzięki temu w ciągu roku możemy cieszyć się przysmakami z dyni:)
