Wykonanie
Rewelacyjne brownie, jak dotąd najlepsze jakie robiłam. Po zakupie książki Nigella Expresowo robiłam je kilka
razy, ale ostatnio o nim zapomniałam. Przypomniała mi moja przyjaciółka pytaniem o przepis na to wilgotne brownie. Dziękuję G. za przywołanie tego smakołyku i za wspomnienia:) Ciasto upieczone jest bez
mąki gdyż zastąpiona jest ona mielonymi
migdałami.Mogą to być też inne mielone
orzechy. Bardzo polecam! Oryginalny przepis można znaleźć też na stronie NL - tu .

Składniki:225 g
gorzkiej czekolady225 g
masła2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (klik)200g
cukru (można zmniejszyć do 150g)3
jajka150 g mielonych
migdałów (lub zmiksowanych drobno
płatków migdałowych)100g posiekanych
orzechów włoskichCzekoladę i
masło rozpuścić, najlepiej w kąpieli
wodnej. Do roztopionej masy dodać
cukier,
wanilię i wymieszać. Po przestygnięciu wmieszać
jajka,
migdały i
orzechy. Przełożyć masę do kwadratowej blachy o
boku 24cm. Piec w temp. 170st. C przez 25-30min, po tym ciasto nadal będzie lepkie na wierzchu. Wystudzić i pokroić na około 16 kawałków (4x4).Smakuje wspaniale podane z
lodami i polane
czekoladowym sosem.Smacznego:)