ßßß Cookit - przepis na Brownie bez mąki wg Nigelli

Brownie bez mąki wg Nigelli

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjne brownie, jak dotąd najlepsze jakie robiłam. Po zakupie książki Nigella Expresowo robiłam je kilka razy, ale ostatnio o nim zapomniałam. Przypomniała mi moja przyjaciółka pytaniem o przepis na to wilgotne brownie. Dziękuję G. za przywołanie tego smakołyku i za wspomnienia:) Ciasto upieczone jest bez mąki gdyż zastąpiona jest ona mielonymi migdałami.Mogą to być też inne mielone orzechy. Bardzo polecam! Oryginalny przepis można znaleźć też na stronie NL - tu .
Składniki:
225 g gorzkiej czekolady
225 g masła
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)
200g cukru (można zmniejszyć do 150g)
3 jajka
150 g mielonych migdałów (lub zmiksowanych drobno płatków migdałowych)
100g posiekanych orzechów włoskich
Czekoladę i masło rozpuścić, najlepiej w kąpieli wodnej. Do roztopionej masy dodać cukier, wanilię i wymieszać. Po przestygnięciu wmieszać jajka, migdały i orzechy. Przełożyć masę do kwadratowej blachy o boku 24cm. Piec w temp. 170st. C przez 25-30min, po tym ciasto nadal będzie lepkie na wierzchu. Wystudzić i pokroić na około 16 kawałków (4x4).
Smakuje wspaniale podane z lodami i polane czekoladowym sosem.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2013/04/brownie-bez-maki-wg-nigelli.html