Kolejny przepis na pyszne ciemne ciasto, przepisany z zeszytu z kulinarnymi zapiskami mojej mamy.Składniki:250g masła roślinnego1 i 1/4 szk cukru3 łyżki kakao6 łyżek wody3 jajka1,5 szk mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaRoztopić masło, dodać szk cukru, kakao i wodę. Gotować około 3min, mieszając. Odlać pół szk masy czekoladowej na polewę. Lekko ostudzić.Rozdzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gładkie ciasto połączyć z pianą z białek. Wyłożyć do natłuszczonej blachy. Piec w temp 180st. C około 45 min, do suchego patyczka.Studzić na kratce. Po wystudzeniu posmarować polewą .Smacznego:)