Wykonanie
Są dni, gdy do
kawy lub
herbaty mam ochotę wyłącznie na
herbatniki. Proste kruche
ciasteczka. Tu z pomocą przyszedł przepis z książki Nigelli Na zawsze lato, gdzie znalazłam bardzo prosty przepis na
herbatniki z prawdziwą
wanilią. Wyszły pyszne! A że robi się je tak wyjątkowo szybko,
będę wracała do tego przepisu. Bo to chyba najlepsze
herbatniki jakie
jadłam...

Składniki:200g
mąki tortowej100g
cukru pudru100g
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej200g bardzo miękkiego
masła1
laska waniliicukier do posypania (ja nie użyłam)Wykonie tych
ciasteczek jest dziecinnie proste. Wystarczy malakser (z dwoma ostrzami), choć oczywiście można to zrobić też ręcznie. Wszystkie suche składniki wrzucić do pojemnika, zamieszać włączając na chwilę malakser. Dodać
masło i nasionka
wanilii (aby je wydostać wystarczy przeciąć laskę wzdłuż i przesunąć ostrzem noża wyciągając drobne nasionka) i zmiksować na jednolitą masę. Przełóż ciasto na sporą blachę i rozłóż dociskając wypukłą stroną łyżki. Potnij ciasto na wąskie kwadraty a za pomocą widelca zrób dziurki w ciastkach. Piec w temp. 160st. C około 20-25min. Po tym czasie
ciasteczka będą wciąż blade i miękkie. Po wystygnięciu można oprószyć
cukrem.Smacznego:)