Wykonanie
Brownies to moje ulubione ciasto, drugie to sernik. A tu mamy połączenie tych pyszności:) Mocno
czekoladowe, ciężkie brownies i kremowy sernik. Przepis Nigelli, pobrany stąd .To brownies upiekłam by umilić naszej samochodowej piątce długą podróż do Amsterdamu w miniony weekend. Gdy człowiek jest zmęczony i znużony podróżą kawałek pełen
czekolady może podnieść na siłach i pomóc podtrzymać już i tak świetny humor:)
Składniki:200 g
gorzkiej czekolady200 g
masła400 g
cukru pudru5
jajek110 g
mąki pszennej400 g
sera kremowego
cukier waniliowy WiniarySerniko brownies, serobrownies,
sero brownies, brownies z
serem, ciasto
czekoladowo serowe,Moja blaszka miała 25x25cm.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Masło utrzeć z 250g
cukru. Dodawać 3jajka po jednym, miksując cały czas. Wlać roztopioną i przestudzoną
czekoladę. Wymieszać. Dodać
mąkę, wymieszać i wyłożyć do blaszki 3/4 masy.W drugim pojemniku przygotować masę
serową. Utrzeć
ser, pozostały
cukier, 2
jajka i
cukier waniliowy. Gdy masa będzie już gładka, wylać ją na masę
czekoladową. Na wierzch wyłożyć resztę masy czekoladowej. Masa czekoladowa jest gęsta i dość trudno się ją wykłada i wyrównuje.Piec w temp. 170st. C przez 50-60min. Studzić przy otwartym piekarniku.