ßßß Cookit - przepis na Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej

Pizza śniadaniowa z kaszy kukurydzianej

nazwa

Wykonanie

Polenta podana w formie pizzy może być propozycją śniadaniową. Zapieczona, udekorowana pomidorkami, rukolą i oscypkiem, skropiona oliwą smakuje wybornie. Do zrobienia tej niecodziennej pizzy zainspirował mnie konkurs Monini. Tak oto nadałam jej nowego charakteru. To zdrowsza jej wersja, bardzo smaczna. Jestem ciekawa, czy przekona zwolenników tradycyjnej pizzy? Na pewno tych na diecie bezglutenowej;-)
Składniki:
polenta:
100 g kaszki kukurydzianej,
250 ml wody,
1 łyżeczka oliwy Monini delicato extra vergine,
sól,
oscypek starty,
dodatki do pizzy:
pomidorki koktajlowe,
rukola,
oscypek,
oliwa Monini delicato extra vergine,
sól, pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:
Kaszkę ugotować w wodzie z odrobiną soli. Dodać oliwę i ser. Blaszkę do pizzy lub patelnię wysmarować oliwą, wyłożyć polentę. Zapiekać w 180 stop. C około 15 minut. Na podpieczony spód rozłożyć rukolę, ćwiartki pomidorków, posypać startym oscypkiem, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/01/pizza-sniadaniowa-z-kaszy-kukurydzianej.html