Wykonanie

Polenta podana w formie pizzy może być propozycją
śniadaniową. Zapieczona, udekorowana
pomidorkami,
rukolą i
oscypkiem, skropiona
oliwą smakuje wybornie. Do zrobienia tej niecodziennej pizzy zainspirował mnie konkurs
Monini. Tak oto nadałam jej nowego charakteru. To zdrowsza jej wersja, bardzo smaczna. Jestem ciekawa, czy przekona zwolenników tradycyjnej pizzy? Na pewno tych na diecie bezglutenowej;-)


Składniki:polenta:100 g
kaszki kukurydzianej,250 ml
wody,1 łyżeczka
oliwy Monini delicato extra vergine,
sól,
oscypek starty,dodatki do pizzy:
pomidorki koktajlowe,
rukola,
oscypek,
oliwa Monini delicato extra vergine,
sól,
pieprz świeżo zmielony.Przygotowanie:
Kaszkę ugotować w wodzie z odrobiną
soli. Dodać
oliwę i
ser. Blaszkę do pizzy lub patelnię wysmarować
oliwą, wyłożyć polentę. Zapiekać w 180 stop. C około 15 minut. Na podpieczony spód rozłożyć
rukolę, ćwiartki
pomidorków, posypać startym
oscypkiem, skropić
oliwą. Doprawić
solą i
pieprzem.
